Naast een mbo opleiding biedt EC-O haar studenten nog diverse trainingen en activiteiten om zich verder te ontwikkelen.

Ook dit jaar worden er extra Nederlandse lessen en Digitale Vaardigheden aangeboden via Sagenn. Studenten kunnen ook weer deelnemen aan een spaarkring, om bewuster om te gaan met geld. Dit jaar zullen de studenten ook weer ondersteund worden door Vertrouwenspersonen van Samen Vooruit.

Extra Nederlandse Taalles – Sagenn Educatie – Voor studenten, kandidaten en alumni.
Wekenlijks – 3 uur

We bieden een extra taalcursus aan met name op het gebied van lees- en luistervaardigheid. Met de nadruk op vergroten van de woordenschat en algemene kennis.  Ter voorbereiding op de examens bieden we de tweedejaars studenten extra mogelijkheden om veel te oefenen met de vaardigheden: Lezen en Luisteren.

We gaan aan de slag met de volgende competenties:
Een tekst lezen en begrijpen, een studietekst lezen en vragen beantwoorden, een studietekst samenvatten, meerkeuzevragen beantwoorden, hoofdzaken en bijzaken in een tekst onderscheiden, een luistertekst begrijpen, vragen bij een luistertekst beantwoorden, hoofd- en bijzaken in een gesprek onderscheiden, nieuwe woorden leren en onthouden, mijn huiswerk plannen, om uitleg vragen als ik iets niet begrijp, mijn mening geven en uitleggen, vertellen wat ik wil en wat ik kan, (digitaal) informatie zoeken, geconcentreerd studeren, aantekeningen maken terwijl ik luister, een brief of e-mail schrijven, een samenvatting schrijven, een zelfgeschreven tekst spelling en grammatica corrigeren,  redactiesommen (sommen met taal) maken.

Je volgt eenmaal per week taalles. De les duurt 3 uur en je werkt met een methode die past bij jouw niveau: Taalcompleet B1 voor deelnemers boven A2, Link voor deelnemers die nog niet op A2 zijn.  Daarnaast werken we  gezamenlijk aan de competenties met behulp van eigen materiaal.

Aan het begin van het traject worden taalniveau en competentie gemeten.
Aan het eind van het traject wordt de voortgang gemeten. Tijdens het traject wordt ook gewerkt aan rekenvaardigheden en talige redactiesommen.
De taalcursus bestaat uit 78 lesuren verdeeld over 26 weken.

Training Digitale Vaardigheden – Sagenn Educatie – Voor studenten, kandidaten en alumni.
Wekenlijks – 2,5 uur

Speciaal voor onze studenten bieden we een training digitale vaardigheden.
Vanaf mei krijgen onze MBO studenten 2,5 uur les om hun computer en digitale vaardigheden te verbeteren.
We bieden deze training als extra ondersteuning aan zodat studenten makkelijker kunnen deelnemen aan de mbo-lessen en beter kunnen functioneren binnen de stage of op het werk.

Er zal gewerkt worden aan de volgende competenties.

  • Ik weet hoe een computer werkt
  • Ik kan een email schrijven en sturen
  • Ik kan een email beantwoorden
  • Ik kan een afspraak maken via de computer
  • Ik kan een digitaal formulier invullen
  • Ik kan een tekst typen op de computer
  • Ik kan online vacatures zoeken en lezen
  • Ik kan op de computer belangrijke informatie zoeken
  • Ik kan een CV maken
  • Ik kan mappen en documenten openen
  • Ik kan de microfoon en camera gebruiken
  • Ik weet hoe ik veilig de computer kan gebruiken
  • Ik kan een wachtwoord kiezen en veranderen
  • Ik kan via internet een rekening betalen
  • Ik kan online opdrachten maken
  • Ik kan een app downloaden en gebruiken
  • Ik kan Word gebruiken
  • Ik kan Excel gebruiken
  • Ik kan een foto uploaden.
  • Ik kan een spreadsheet begrijpen

Spaarkring – Cash2Grow
Leren omgaan met geld – Wekenlijks 2 uur

Meedoen aan de spaarkring zorgt voor meer grip op je geldzaken, daarnaast is het een steun in de rug om te sparen, kun je tips uitwisselen, inspiratie opdoen en is het een gezellige en nuttige sociale bezigheid met je medestudenten.

Ongeveer een jaar lang kom je wekelijks met 5 tot 12 studenten samen om te sparen. Hoeveel je spaart, bepaal je zelf. Belangrijk is wel dat je iedere bijeenkomst iets inlegt, hoe weinig ook. Zo kun je een leuk bedrag opbouwen. De spaarkring kan ook beslissen om uit de gezamenlijke pot leningen te geven. Bijvoorbeeld voor tegenvallers of een noodzakelijke aankoop. Aan het einde van het jaar moeten alle leningen afbetaald zijn en krijgt iedereen zijn inleg terug.

Je kunt bijvoorbeeld sparen voor: Een buffer, iets leuks met de kinderen, een kleine investering of een vakantie.

Meer informatie www.cash2grow.nl

Vertrouwenspersoon opleiding – Samen Vooruit

In deze halfjarige opleiding krijg je handvatten hoe je als vrijwilliger het beste je buurtgenoten kunt helpen, want dit begint bij jezelf. Wil je bijvoorbeeld beter je grenzen aan leren geven? Of beter ‘nee’ leren zeggen? Wil je graag leren hoe je nog beter luistert naar de Amsterdammer die je helpt (want dat is meer dan alleen je oren gebruiken!)? Of wil je beter om leren gaan met moeilijke situaties die je tegenkomt in je vrijwilligerswerk en weten hoe je buurtgenoten begeleidt naar een formele hulporganisatie, als dat nodig is? Dan is de opleiding Vertrouwenspersoon misschien wel wat voor jou.

De leerlijn van een half jaar bestaat uit een opleidingsaanbod, waarvan één keer intervisie ochtend en één keer een lesochtend per maand. Daarnaast doet de vrijwilliger ervaring op in de praktijk, en helpt de vrijwilliger buurtbewoners bijvoorbeeld bij een inloopspreekuur van een van de partnerorganisaties in Oost. Ook werken we samen met de Buurtteams voor het ondersteunen van buurtbewoners die professionele hulp nodig hebben. Tijdens de opleiding werkt de vrijwilliger aan een persoonlijk ontwikkelingsplan en wordt de vrijwilliger ondersteund bij zijn of haar wensen voor de toekomst.

In September beginnen we met de kennismakingsgesprekken. Ben je benieuwd naar de opleiding en wil je kennismaken? Neem dan contact op met coördinator Eefje de Neeling via info@samenvooruit.amsterdam.

Wil je alvast meer lezen over wat een vertrouwenspersoon precies is? Kijk dan hier: profiel-wat-is-een-vertrouwenspersoon

De opleiding is kosteloos en wordt verzorgd door de Vrijwilligersacademie en de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast is er vrijwilligersvergoeding beschikbaar.

Meer info: www.samenvooruit.amsterdam

Studenten kunnen zich aanmelden voor de trainingen via dit formulier of door contact op te nemen met het EC-O team via info@ec-o.nl